? Alte obiective turistice de vizitat | Centrul de Informare Turistica Luncoiu de Jos, jud. Hunedoara
Close
Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Uniunii Europene
antet
english version versiunea romana

Alte obiective turistice  //  din judetul Hunedoara


Ne gasiti aici / Atractii turistice / Trasee turistice / Evenimente / Guestbook / Contact

Obiective turistice de vizitat în Ţara  Zarandului şi judeţul Hunedoara.

aur1

Cel mai interesant obiectiv şi cel mai apropiat de satul centru de comună este Muzeul Aurului din Brad – o colecţie mineralogică unică în Europa. Aici vizitatorul poate observa câteva dintre ipostazele aurului în zăcăminte, precum şi forme spectaculoase care sugerează diferite  plante, animale sau alte obiecte: frunze, flori, şopârle, caţel, aripi de pasăre, tun şi, chiar,  harta României.

 

 


bis_criscior

Biserica din Criscior

manastirea_criscior

Manastirea Criscior

Biserica ortodoxă din Crişcior. Aşezată pe o înălţime ce domină localitatea, Biserica din Crişcior reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente româneşti, fiind ctitorită de voievodul Bâlea Boarul la sfârşitul secolului al XIV-lea. Este construită din piatră şi cărămidă, iar interiorul mai păstrează încă valoroase fragmente de pictură realizate în jurul anului1410.


bulzul_valcanuluiBulzul Vâlcanului. Folosind o metaforă, bulzul calcaros, cu altitudinea sa de 1264 de metri, seamănă cu un vapor alb, imens, care pluteşte pe o mare verde.  Muntele Vâlcan este  situat pe cumpăna de ape dintre Crişul Alb şi Arieş. Este o rezervaţie de tip mixt ce se întinde pe o  suprafaţă de cinci ha. Accesul din D.N.74 se face prin dealul „Cotoncu”, iar de aici printr-un drum comunal ramificat spre spatele Vâlcanului. Pe masiv se găsesc 18 specii de plante alpine de interes ştiinţific deosebit, printre care: Aster alpinus, Dororicum columnae, Saxifraga pariculata, Aconitum moldavicum, Sorbus dacica, Silena dubia.


tebea_mormint_iancu4 tebea_gorun tebea_mormint_iancu3Panteonul Moţilor de la Ţebea. Este locul unde îşi doarme somnul de veci Craiul Munţilor, Avram Iancu, sub fostul “Gorun al lui Horea”, pentru că, din nefericire, din acest falnic copac de odinioară a mai rămas doar numele, după ce o furtună puternică, din anul 2002, i-a rupt ultima creangă.


casa_crisanCasa memorială Crişan (satul Crişan,comuna Ribiţa, în apropiere de Brad). Este casa în care s-a nascut, în 1733, Gheorghe Crişan, unul din cei trei conducători ai răscoalei de la 1784.

 

 

 


cetate_devaCetatea Devei. Este considerată una din cele mai importante fortificaţii medievale din Transilvania. Această cetate a păzit secole de-a randul ieşirea şi intrarea în Transilvania pe Valea Mureşului. Cetatea poate fi vizitată în orice anotimp. Accesul se face cu o telecabină, contracost. Din vârful cetăţii se deschide o panoramă deosebită asupra Văii Mureşului, dar şi asupra oraşului.

 

 


castel_corviniCastelul Corvinilor de la Hunedoara. Este cel mai important monument laic de arhitectură gotică din România şi, în acelasi timp, cel mai bine conservat castel medieval din Europa de Est. Construcţia lui a început în secolul al XIV – lea, când nobilul român Voicu a primit domeniul în dar de la regele Sigismund al Ungariei.     Cei aproape 50 de km dintre Luncoiu de Jos şi Hunedoara pot fi străbătuţi în aproximativ 55 de minute cu autoturismul.

 


sarmizegetusa_regiaCetăţile dacice din Munţii Orăştiei – Costeşti, Blidaru şi Grădiştea de Munte (Sarmizegetusa Regia). Pentru a se ajunge la cea mai îndepărtată cetate, Sarmizegetusa Regia, turiştii trebuie să parcurgă de la Luncoiu de Jos un traseu lung de aproape o sută de  kilometri, într-o oră şi jumătate, cu autoturismul. Ajuns în zonă, turistul poate vedea câteva dintre fortăreţele construite în stilul “murus dacicus”, ce au alcătuit sistemul defensiv al lui Decebal.